O ZLATIBORU

Zlatibor je, prije svega, planina izuzetne lepote, prijatne klime, prostranih proplanaka, bujnih pašnjaka, vodom bogatih planinskih potoka. "Ruža vetrova" se rascvetava upravo iznad Zlatibora. Leta su topla, а zime blage. Kiše padaju relativno često, a snega ima od oktobra do maja.

Planina Zlatibor je poznati turistički centar i klimatsko lečilište u Srbiji. Prostire se na površini od oko 1000 km2, dugačka је 30 km, а široka i do 15 km. Pruža se pravcem severozapad-jugoistok. Najviši vrh je Tornik (1496 m). Zlatibor se nalazi na severnom delu oblasti zvane Stari Vlah, granične oblasti između Raške, Bosne i Hercegovine. Leži u oblastima opština Čajetine, Užica i Nove Varoši u Zlatiborskom okrugu. Administrativni centar Zlatibora je varošica Čajetina, ali centar Zlatibora u turističkom i svakom drugom pogledu(izuzev administrativnom) je gradić Kraljeve Vode (Zlatibor), poznato turističko mjesto.

Susedne planine Zlatibora su Tara, Ponikve, Jadovik, Mučanj. Južna i istočna granica Zlatibora su su reke Uvac i Veliki Rzav. Na zapadu se Zlatibor graniči sa Bosnom, selima Mokrom Gorom, Semegnjevom i Jablanicom. Zlatibor je oduvijek imao veliki pogranični značaj. Na brdu Cigli kod Jablanice i danas se raspoznaje granica Srbije sa dvema velikim carevinama - Austro-Ugarskom i Turskom.

Zlatibor se nalazi u samom "središtu" Srbije. Rastojanje od ove planine do Beograda је 230 km, do Novog Sada 300 km - baš koliko i do Jadranskog mora. Preko Zlatibora vodi magistrala od Beograda ka primorju, direktne autobuske linije su uspostavljene sa Novim Sadom, Beogradom, Nišom, Jagodinom i drugim gradovima. Preko Zlatibora, a delom i kroz njegov masiv, prolazi željeznička pruga Beograd-Bar. Najbliži veći grad je Užice.

Nije poznato kako se Zlatibor zvao u stara vremena. U srednjem veku, ovaj kraj se nalazio u okviru župe Rujno, administrativne oblasti Raške, pa je i cela planina Zlatibor nosila to ime. Ono potiče od kržljave biljke ruja koja se koristila za bojenje (štavljenje) kože i izvozila se u Dubrovnik, a danas raste po selima Semegnjevu, Stublu i Uvcu. Od XVIII vijeka, sve više se koristi naziv Zlatibor, a i 1855-te godine je, prilikom nove administrativne podele Srbije, Rujanski srez podeljen na Ariljski i Zlatiborski, pa ime Zlatibor dospijeva i u zvanična dokumenta. Postoje tri predanja o postanku imena Zlatibora. Jedno kaže da je to ime nastalo od zlatne boje pašnjaka na Zlatiboru (što nije sasvim verovatno, jer zlatiborski pašnjaci nisu toliko stari), drugo da su se doseljenici iz Crne Gore i Hercegovine na Zlatibor hvalili bogatstvom borove šume, govoreći: "Zlatan je to bor!", a treće predanje (verovatno najtačnije) kaže da je to ime postalo od jedne veoma rijetke vrste belog bora, tzv. zlatnog bora, čije je naučno ime Pinus Silvestris Variegata Zlatiborica. Zlatnog bora još samo ima u selu Negbini i stavljen je pod zaštitu države.

Ova planinska lepotica Srbije bila je odredište bogatih još od sredine XVII veka, mesto boravka onih koji su, najpre tragali za zdravljem, ali i za blagodetnim mirom zlatiborskih padina na kojima se oči odmaraju, a tijelo puni energijom. Ipak, Zlatibor se proslavio dolaskom srpskih kraljeva posle kojih su i drugi ljudi hteli da posete ovu prelepu planinu, koja je od samog početka bila turistička destinacija puna dostojanstva. Prvi srpski kralj koji je posetio Zlatibor bio je Aleksandar Obrenović. Kralj je ručao na mestu koje je po njemu i dobilo ime Kraljeva voda. Danas je ovo mesto veoma poznato i posećeno.

U početku je najinteresantnija bila Kraljeva Voda, ali su se ubrzo pročuli i drugi zlatiborski visovi: Palisad, Ribnica, Oko. А onda je, 1905-te godine, na Zlatibor, po zdravlje, došao još jedan kralj Srbije, Petar Prvi Karađorđević. Po dolasku drugog kralja dostojanstvo ovog mesta je još jednom potvrdjeno pa su posle tog dogadjaja ovde počeli da se izgradjuju i prvi veliki objekti: hotel "Kraljeva voda" - današnji kongresni centar "Srbija" - vila "Čigota" i pekara. Tako je iz godine u godinu ova planina postajala sve poznatija i posećenija. Uspehu je doprinela pozicija Zlatibora koji se nalazi u samom centru Srbije, kao i njegova idealna klima i retko dobar vazduh.

Ako želite i vi da posetite Zlatibor, prezentacija Zlatibor smeštaj će vam biti od koristi pri odabiranju privatnog smeštaja.